woensdag 1 oktober 2008

Evenveel werkende ouders na bezuiniging gastouders

DEN HAAG (ANP) - Jonge moeders zullen niet massaal stoppen met werken als de vergoeding voor opvang door gastouders vanaf 2010 wordt verlaagd. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag gezegd over de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs.

Het CPB komt tot deze conclusie omdat een verruiming van de vergoeding voor opvang door gastouders van twee jaar geleden destijds niet heeft geleid tot meer werkende moeders. Door de verruiming zijn opa's en oma's gaan verdienen op de opvang van kleinkinderen.
Volgens het CPB zullen zij niet met de opvang ophouden als de vergoeding omlaag gaat. Staatssecretaris Sharon Dijksma wil de uit de hand lopende kosten voor de kinderopvang beteugelen door de vergoeding voor gastouders te verlagen van ongeveer 6 euro naar 2,50 euro per uur.


Het CBP stelt dat ouders twee jaar geleden jaarlijks ongeveer 35 miljoen euro ontvingen voor de opvang door gastouders. Als gevolg van de verruiming van de vergoeding zal dit bij ongewijzigd beleid exploderen tot circa 700 miljoen in 2011, denkt het planbureau.
Ondanks de CPB-berekening zeggen veel ouders dat zij minder kunnen gaan werken als de bezuiniging op de gastouderopvang doorgaat. In een enquête in opdracht van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang zegt bijna een op de vijf gezinnen dat een van de ouders helemaal zal moeten stoppen. In tegenspraak met de constatering van het CPB zegt bijna 40 procent van de ouders dat zij door de ruimere vergoeding meer zijn gaan werken.

Bron:
http://www.tctubantia.nl/algemeen/binnenland/3684620/Evenveel-werkende-ouders-na-bezuiniging-gastouders.ece

2 opmerkingen:

Kinderen zei

Hey meid, jouw weblog begint er leuk uit te zien!:D

Antoinette Engbers zei

Vind ik ook. Nog even een paar leuke gadgets en dan is het helemaal super.